tr

Gezen Tavuk

5.265


Salma Tavukçuluk Nedir? – Gezen Tavuk Nedir ?

Tavukların özgürce arazide dolaşarak yetişmesi, gelişmesi ve yumurtlamasına Gezen tavuk denir. Halk arasında köy yumurtası üretiminin farklı şekilde ifade edilmesidir. Köylerde yetişen tavukların yumurtaları ve etleri çok daha lezzetli olur. Tavuk çiftliklerinde tavukların gezebileceği alan çok yoktur. Fakat köylerde tavuklar köy arazilerinde istedikleri gibi gezer, yemlenir ve kümeslerine geri dönerler. Açık havada tarlalardan doğal olarak beslenmeleri hem eti hem de yumurtasının lezzetli olmasına neden olmaktadır. Köydeki bu sistemden yola çıkılarak salma tavukçuluk sistemi geliştirilmiştir. Bahçelerde tarlalarda özgürce dolaşan tavuklar, güneşten her türlü gıda ve mineralini alırlar. Gezdikleri yerlerde doğal gıdalarını tedarik etmiş olurlar. Salma tavukçuluğuna Serbest Dolaşan Tavuk veya Gezen Tavuk Modeli Yumurta Üretimi adı da verilmektedir.

Salma Tavukçuluk Şartları Nelerdir?

Açık besi tavukçuluğu olan Salma tavukçuluk yapabilmek için;

  • Beslenen tavuğun barınabileceği kadar kapalı kümes
  • Tavukların rahatlıkla gezip dolaşabileceği kadar geniş araziye

Bir arazi bulup içine yapılan bir kümesle salma tavukçuluk yapılmaz. Salma tavukçuluğu yapacak olan kişilerin tavuklar hakkında gerekli bütün bilgilere sahip olması gerekir. Hangi yemi yemeleri gerektiğinden suluklarına kadar bütün detayların düşünülmesi şarttır. Doğal ortamlarının oluşturulması, doğru ırk, doğru besi ve doğru hayvan seçiminin yapılması verimin çok daha yüksek ve kaliteli olmasını sağlar. Salma tavukçuluk yapmayı düşünenler, işe girişmeden önce kurmaları gereken tesisten sonrasında yapması gereken bütün işlere ve işlemlere kadar her şeyi detaylıca öğrenmeleri durumunda çok karlı bir iş yapacaklardır.

Gezen Tavuk Ne demektir ? – Nasıl yapılır ?

Hayvanların şartlarına uygun barınması, beslenmesi, bakımının yapılması, yarka satışı konusun da Salma tavukçuluk adına önem arz eder.  Serbest Dolaşan Tavuk için ilk olarak beslenecek tavuk kadar kümesin yapılması gerekir. Kümeste,

  • Kış aylarında soğuk olmaması için izolasyon
  • Verimin yüksek olması için ortalama 20 derece sıcaklık
  • Tabanın kuru olması
  • Yeterli havalandırma
  • Metrekaresinin hayvan sayısına orantılanması
  • Tünellikler, çıkış kapıları, yemlik, suluk ve follukların yeterli olması

Yumurtaya giren tavukların 16 saat ışık programı uygulanmalıdır. Tavukların doğru zamanda doğur miktarda beslenmesine dikkat edilmelidir. 8 saat istirahat etmesi gereken tavukların hastalık belirtilerinin olup olmadığı takip edilmelidir. Zamanında müdahale edilmediğinde ciddi telefler olabilir.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?